Author: | Category: Logistik og teknik, Transport |

Man hører om trafikuheld næsten hver dag. Grunden er også næsten altid den samme: uopmærksomhed pga. brug af mobiltelefon/smartphone. Mange er nærmest afhængige: Der er nogen som ringer, jeg er nødt til at tage den! I den anden ende sidder familie eller venner, som bare lige ville høre, hvordan det går. Og modtageren af opkaldet glemmer ét sekund verden omkring sig og ser ikke det røde lys!

EtSekUopmaerksomhedMan ser det overalt, folk som under kørslen snakker i mobiltelefon, som sms’er eller tjekker et eller andet. Folk glemmer eller er ligeglade med, at de handler uagtsomt. Sker der et uheld og kan det bevises, at en fører har haft gang i telefonen, bliver man straffet af systemet. 30 % af alle trafikulykker sker pga. uopmærksomhed. Det findes ingen klare undersøgelser om, at det er uopmærksomhed udelukkende pga. smartphones, men det kan udledes af observationer i trafikken. I en rundspørge foretaget i Europa indrømmede hver tredje adspurgte benyttelse af telefonen under kørslen. I takt med at vores telefonvaner har ændret sig, kræver dette, at der skabes mere bevidsthed omkring, hvordan man fornuftigt gebærder sig under kørslen.

Hvor hurtigt det egentlig går at blive skyld i en ulykke, når man er uopmærksom under kørslen, viser denne dokumentation ”From One Second To The Next“ af tyskeren Werner Herzog, som har instrueret bl.a. filmene ”Nosferatu the Vampyre” og ”My best Fiend”. Et splitsekund kan ændre dit liv og ødelægge et andet. Vejen er fri, så kan man lige nå at skrive en sms. Så kommer et brag, og airbag’en udløses. Et modkørende køretøj blev overset. Dokumentationen (på engelsk) beretter om fire tilfælde, både fra ofre og skyldige i ulykker. De har ét til fælles: Alle ulykker skete pga. benyttelsen af mobiltelefoner under kørslen.

I Danmark ligger bøderne på op til 1.500 kr., hvis politiet tager fører af køretøjer med mobiltelefonen i hånden. Og på én uge under en trafikrazzia måtte politiet ca. 1.000 gange i gang med bødeblokken. Der findes masser af håndfri muligheder for mobiltelefoner, så spørgsmålet er, hvorfor bruger folk dem ikke?

Kilde: spiegel.de, sn.dk, dku.dk