Author: | Category: Logistik og miljø, Nyheder |

Bilisterne i de franske storbyer Paris, Lyon, Lille, Grenoble og Strasbourg har siden denne sommer skulle forsyne bilen med et miljømærke, på fransk kaldet “Crit’Air”.

De nye regler gælder alle køretøjer: Motorcykler, tribikes, quadbikes,  personbiler, nyttekøretøjer, lastbiler og busser. Ligesom i Tyskland er det påkrævet at anvende miljømærket i bestemte dele af centrum. Hvis man kører igennem eller forbi disse byer på motorvejen bortfalder dette krav. Flere nye byer tilføjer løbende kravet om miljømærkning frem til 2020: Avignon, Arras, Annemasse, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Champlan, Côte Basque-Adour, Dunkerque, Dijon, Epernay Faucigny, Glières, Le Havre, Montpellier, Reims, Rouen, Saint-Etienne, Saint Maur-des-Fossés, Toulouse og Vallée de la Marne. Miljømærket er gyldigt i alle franske byer. Det skal bestilles online. Det anbefales at bestille miljømærket 2 uger inden afrejse. Det kræver kreditkort at gennemføre betalingen.  Der findes også uofficielle forhandlere af miljømærket, men disse kan ikke anbefales. Hos dem koster miljømærket nemlig mellem 20 og 30 euro. Det er langt billigere at bestille miljømærket på den officielle side: www.certificat-air.gouv.fr

Siden er tilgængelig på sprogene fransk, engelsk, spansk, italiensk og tysk. Her kan du desuden læse alle øvrige oplysninger om “Crit’Air”. Miljømærket koster 3,70 plus 1 euro i porto, så længe adressen befinder sig i EU. Ellers koster det knap 1 euro ekstra. Miljømærket skal anbringes indvendigt på forruden i nederste, højre hjørne. Bøden for at køre rundt i miljøzonerne uden miljømærke er dog relativt beskeden for franske forhold: Personbiler koster godt 70 euro mens lastbilchauffører må af med de sædvanlige 135 euro. OBS: Parkerer man et køretøj uden miljømærke i en miljøzone, risikerer man udover bøden at få køretøjet beslaglagt. Dette kan naturligvis fordyre sagen betragteligt.

I øvrigt: Det er selvfølgelig ikke muligt at bruge miljømærker fra andre lande i Frankrig. Uanset hvilke miljømærker man allerede har, skal man have et fransk miljømærke for at køre i Frankrig. Omvendt erstatter det franske miljømærke naturligvis IKKE i miljømærkerne i andre lande.

 

Totalforbud mod distraherende handlinger

I den forbindelse gør vi desuden opmærksom på nye, skærpede regler, som kontrolleres hyppigt over hele landet. Ved overtrædelse vanker der bøder af betydelig størrelse.

Chaufføren (privatbilister som lastbilchauffører) må ikke udsætte sig selv for distraktioner af nogen art. Man må f.eks. hverken drikke eller spise under kørslen, og en eventuel overtrædelse kan koste dyrt. Man må kun ryge, hvis man kan gøre det uden at blive distraheret. Så snart der er børn til stede i bilen, er det forbudt for samtlige passagerer at ryge. Det er kun tilladt at telefonere med et håndfrit system. Det er ikke tilladt at telefonere med headset eller lignende anordninger, dette gælder også for cyklister.

 

Henvisning til motorcyklister

Planlægger du en motorcykeltur til Frankrig, skal du være i besiddelse af certificeret, reflekterende mc-beklædning samt solide handsker. OBS: De nye regler om handskepligt gælder også for medpassagerer. Mange har sikkert set franske film, hvor politibetjente i korte ærmer kommer susende afsted på en motorcykel, men dette er altså fortid nu, selv på de allervarmeste sommerdage.

Børn under 12 år skal bære hjelm på cykel, uanset om de cykler selv eller blot er med som passager.

 

Af Jochen Dieckmann

Forfatterbeskrivelse:

Den uddannede journalist har arbejdet som international langturschauffør i mange år, og har skrevet en bog om sine oplevelser: “Sove? Det må du gøre sidst på måneden”. I dag arbejder bloggeren bl.a. på at forbedre lastvognstrafikkens image.

Home