Author: | Category: Transport |

Når det handler om intermodal transport, så er amerikanerne eksperterne. I følge de forenede US-amerikanske togbaner (ARR), er intermodal transport vejen til succes. Det understøtter f.eks. det rekordstore antal containere og trailere på 13.5 mio. som blev transporteret sidste år. Pt. er intermodal transport det, som giver mest omsætning og som har afløst kultransport.

_NIK6596_450x300px

Årsagen er det stigende antal af containertransport: For 25 år lå andelen af intermodal transport på 40 %, i dag er det knap 90 %.
Forklaringen er enkel og effektiv: Containerne kan nemt håndteres og de er nemme at flytte mellem transportmidler. Dertil kommer at de kan stables. På den måde er det uden problemer muligt med double stacked – en kæmpe produktionsgevinst, som giver togskinnerne en ordentlig fordel i forhold til vejtransport.

Også i relation til mangel på chauffører hos US-trucker’ne, er intermodal togtransport det positive modspil. F.eks. kræver 30 containere flere lastbiler samt chauffører til længere strækninger, men et tog kun kræver én lokofører. Udgifterne til personal er dermed en hel del mindre. Dertil kommer at max. totalvægt for US-amerikanske lastbiler ligger på 35 ton. Et tog kan transportere ret meget mere end det.
Udviklingen fra enkelte køretøjer til kombineret transport udtrykt i tal: I 1994 blev ca. 11 % transporteret på traditionel vis, 10 år senere er dette tal faldet til 3 %.