Author: | Category: Logistik og miljø, Transport |

TimoTruck_TMI_MUL

Et sundt liv afhænger også meget af, hvilken type job man har. Og især jobbet som lastbilchauffør er ikke det letteste job. Hele dagen eller natten alene, siddende bag rattet, uregelmæssige måltider og ikke altid den sundeste mad. Det kræver sin mand og kvinde ikke at lade sig påvirke af stress, ensomhed og rastløshed.

Arbejdsbetingelser, som forbedrer chaufførernes arbejdslivsstil, er også betingelserne for at denne branche kan tiltrække arbejdskraft I fremtiden.

At arbejdsbetingelser påvirker de ansattes helbred, det er fakta. Det same gælder livsstilen, der også påvirker den ansattes ydeevne. Chauffører, som tilbringer det meste af tiden i en lastbil, er udsat for forskellige påvirkninger. Rystelser, larm, uregelmæssig søvnrytme, uregelmæssige måltider, lange kørestrækninger, samme arbejdsstilling. Derudover udsættes man for et usundt arbejdsklima, da man indånder carbon monoxid (CO), sulfur dioxid samt andre forurenende elementer. Set i lyset af det stressende arbejde i sig selv og modstanden og den hårde konkurrence, som vejgodstransporterhvervet oplever, så er der ikke meget at sige til, at jobbet som lastbilchauffør ikke er det sundeste job.

Chef: Kend din medarbejder

Det står enhver chauffør frit for selv at bestemme, hvilken livsstil han/hun ønsker I forhold til kost, bevægelse, søvn osv. Men arbejdsgiveren har også et ansvar for at sikre de bedste arbejdsbetingelser. Og man kan altid forbedre arbejdsbetingelserne.

Nogle af de ting, som transportvirksomhederne kan forbedre for at give deres ansatte lastbilchauffører bedre arbejdsbetingelser:

Tilbyd regelmæssige kurser med erfarne rådgivere indenfor temaer kost, fysisk aktivitet, vægtkontrol, søvn, vaner osv.

Koordiner arbejdet, så det fører til sunde vaner, såsom regulære pausetider, så chaufføreren hart id til at geare ned dog få en ordentlig frokostpause samt få lidt motion.

Lær hver chauffør bedre at kende, så det er muligt at tage hensyn til i det mindste nogle af den ansattes behov. Nogle lastbilchauffører kan håndtere stress uden at der går skår af dem af den grund, andre er knap så hårdføre.

En positiv bivirkning for virksomheden udover at forbedre den ansattes arbejdsbetingelser og dermed helbred, er mindskning af fravær. Mindre fravær af ansatte styrker effektiviteten og bundlinjen.

Det kan virke noget fremmed at en transportvirksomhed skulle gore sig så mange anstrengelser for de ansatte, men der er mange eksempler på virksomheder I transportbranchen, som gør noget ekstra for deres ansatte og som tager deres lastbilchaufførers ve og vel alvorligt.

Eksemplariske transportvirksomheder

Blandt de transportvirksomheder, som gør noget ekstra for deres ansatte, finder vi den belgiske virksomhed Van Dievel, som har ca. 90 lastbilchauffører ansat og ejer ca. 60 lastbiler. Van Dievel arbejder sammen med en læge, som hvert år gennemfører et personligt check-up af hver eneste medarbejder. Derudover har en fysioterapeut og en ergoterapeut sammen med 8 af lastbilchaufførerne sammensat et træningsprogram og en brochure. Disse skal rådgive alle ansatte om, hvordan de arbejder på den sundeste måde for at forebygge muskel- og ledproblemer.

Et andet eksempel er den finske virksomhed Trim Truckers, som har udviklet et program til at opdage lastbilchaufførernes helbredsproblemer med hjælp fra en læge. Når et helbredsproblem er blevet fundet, hjælper lægen med en forbehandling og henviser til en specialist, som kan gennemføre de rette tests og tilbyde den rigtige behandling. Trim Truckers rådgiver også mht. sund mad og har en psykolog til at lave vagtplan og organisere ruterne for at optimere planlægningen, så de ansatte har tilstrækkeligt med pausetid.

Kort sagt, så er det altså muligt for transportvirksomhederne at gøre en masse for lastbilchaufførernes helbred med få midler. Derudover er sådanne tiltag også med til at skabe et godt arbejdsklima og en mere positive holdning til arbejdet samt følelsen af, at arbejdsgiveren tager hensyn til sine lastbilchauffører.

Og hvordan ser det ud hos din arbejdsgiver? Tager de hånd om deres lastbilchaufførers helbred?

Kilde: https://osha.europa.eu/

 

Lignende artikler: 6 ting som lastbilchauffører vil sætte pris på