Author: | Category: Logistik og miljø, Logistik og teknik |

Hollandske ingenører og designere er blevet kendte for deres innovative ideer gennem de sidste år. Fra selv-reparerende beton til verdens første solenergi cykelsti, hollændernes creative ideer har en særlig kombination af raffinesse samt øko-venlighed.

_NIK6184_450x300px

Nu er de på banen igen med en ny idé, det hollandske byggefirma VolkerWessels har planer om at belægge vejene med genbrugte plastic flasker I stedet for asfalt. Hvis det går godt og projektet thePlasticRoad søsættes, så vil man om ca. 3 år se veje lavet af genbrugsplastik i Rotterdam.
Det er et godt, “grønt” alternativ, som måske kunne erstatte asfalt, som egentlig ikke er miljøvenligt. Rent faktisk afgiver hvert ton produceret asfalt 27 kg CO2, og totalt set i hele verden svarer det til 1,45 millioner tons carbon dioxid emission om året. Asfalt er en af hovedfaktorerne i forårsagelsen af “urban heat island effect” pga. dets evne til at absoberer og fastholde varme. Og samtidigt er et andet miljøproblem de mange tons plastik som flyder rundt i verdenshavene og overalt.Derfor ville det være at slå to fluer med ét smæk, hvis man anvender genbrugsplastik i stedet for asfalt og derigennem skåner miljøet.

En ekstra positiv effekt ville være at vejoverfladen bliver mere holdbar og resultatet deraf bliver en reducering af vedligeholdelsesomkostningerne for veje. Ifølge firmaet VolkerWessels er den miljøvenlige vej I stand til at modstå temperature fra -40C til +80C. Og vejene er også lettere samt “hule”, så der vil være plads til eksempelvis rør og kabler.

Vejarbejde ville kunne ordnes hurtigere samt blive billigere idet on-site arbejde ikke ville være nødvendigt. I stedet for ville sektioner af genbrugsplastik blive produceret i en fabrik og derefter blive transporteret til problemstedet. Denne procedure vil gore det muligt at reducere forureningen forårsaget af vejarbejde samt holde transporten af råmaterialer på et minimum.
Selvom projektet endnu ikke er færdig udviklet, så er firmaet meget optimistiske omkring fremtidsudsigterne. Rolf Mars hos VolkerWessels mener at plastikveje kunne være vejen frem samt være platform for andre innovationer. F.eks. opvarmede veje eller ultra-stille overflader. Rotterdam støtter allerede forskellige bæredygtighedsudviklende projekter, og byrepræsentanter har allerede vist interesse for at tage det næste skridt og give startskuddet til igangsættelse af projektet PlasticsRoad.

Kilde: www.theguardian.com