Author: | Category: Logistik og teknik, Transport |

Angelina_sikkerhedssele

Spørgsmålet om man husker at spænde sikkerhedsselen er vigtigt, men ligeså vigtigt er spørgsmålet om man gør det korrekt. Hvordan man gør, er der forskellige meninger omkring. Især om vinteren er der mange, som ikke spænder sikkerhedsselen på den mest hensigtsmæssige måde.

Heldigvis behøver man ikke at forklare bilisterne den gode grund for at skulle spænde sikkerhedsselen, da alle uden videre ved, at det er selvmordskørsel og i det hele taget ret dumt at køre uden sele. Og airbag’en er ingen god erstatning for sikkerhedsselen, tværtimod bliver den til en dødelig fælde, når man kører uden sele. Dertil kommer, at det heller ikke kan betale sig i kroner og ører at køre uden.

Blandt lastbilchaufførerne ser det lidt anderledes ud, her kører en større del uden sele, da nogen er af den mening, at det ikke gør nogen forskel ved ulykker. Men det er noget vås, det gør så sandelig en forskel. I det værste tilfælde af en bilkø-ulykke har man i dag i en moderne kabine en chance for at overleve, men kun hvis man har spændt sikkerhedsselen.

HVORDAN man spænder sikkerhedsselen er lige så vigtigt et spørgsmål, som OM man spænder sikkerhedsselen, og stadig den dag i dag er der mange, som gør det forkert. Især om vinteren ser man problemet. Det er nemlig de færreste som tager den dejlige, varme vinterjakke af, før man spænder sikkerhedsselen. Hvad man skal vide, er at det er nødvendigt, da man ellers i ulykkestilfælde risikerer at komme endnu mere til skade. Den tykke vinterjakke er årsag til at selen ikke er spændt ordentligt fast ind på kroppen, som den skal være for at yde den optimale sikkerhed.

Men også om sommeren skal man være opmærksom på, at selen ovenpå ellers let sommertøj er rigtigt anbragt i forhold til at skulle lægge tæt ind mod kroppen. Den nederste del af selen skal sidde så lavt på overkroppen som muligt samt være spændt stramt. Det er en god idé at stramme selen lidt inden man kører, i nogle biler gør bilen det automatisk inden påbegyndelse af kørsel. Er selen slap, er der for langt mellem kroppen og selen, og man risikerer indre skader i stedet for sikkerhed.

Mange tror, at i sammenstød, hvor selen er slap, flyver man bare fremad, ind i selen. Men det som istedet kan ske, er at man ryger ud af selens nederste del.

Har man en tyk vinterjakke eller bare en frakke på, så blokerer overtøjet allerede der for at selen kan ligge tæt ind til kroppen. Ved et sammenstød vil man med overtøj på blive slynget 10-30 cm bagud, før man ryger fremad og hænger i selen, og det er farligt. Dertil kommer, at den nederste del af selen ofte vil komme til at ligge for højt oppe, hvilket ved sammenstød kan resultere i indre skader samt øger risikoen for at man ryger ud af den nederste del af selen.

Man kan formindske risikoen med en vinterjakke, hvis man åbner den og lader de nederste ender ligge udover selen. Men dette går ikke med en vinterfrakke. Og eksperterne råder generelt til, at man tager jakken helt af inden man spænder selen og kører afsted. For det første er jakken ofte polsteret, så der er for meget luft mellem kroppen og selen, og for det andet har man tit en tyk krave eller hat på jakken, som spærrer for udsynet i den blinde vinkel.

Det tilrådes også, at tage jakken af små børn, inden man spænder dem fast i børnestolen. Når det er koldt, kan man efterfølgende bare lægge jakken over det fastspændte barn.

Så husk sikkerhedsselen og husk også at spænde den korrekt.

 

Lignende artikler: Hold øjnene åbne i den blinde vinkel