Author: | Category: Fragtbørs, Transport |

I trafikken sker det desværre ofte, at cyklister og trafikanter ikke udviser den rette adfærd. Især børn er i farezonen, og de fejlvurderer oftest faresituationer fuldstændigt. Derfor er det vigtigt at have de rigtige eksperter til at give råd samt øve med børnene.

Traffic Awareness_900x600px_RGB_72dpi

Børn vil opleve verden, er eventyrlystne og bliver nemt distraherede. I hverdagssituationer kan de derfor let miste overblikket og udsætte sig selv for farer. Derfor blev der arrangeret trafiksikkerhedsdage, som blev afholdt den 18. og 19. september på fabriksområdet Rheinbahn i Lierenfeld, hvor emnet trafikopdragelse fik særlig opmærksomhed. Med mange forskellige øvelser gjorde lærere, Düsseldorfs politi, Amt für Verkehrsmanagement (myndigheden for trafikmanagement), sporvognstrafikken Rheinbahn AG og Verkehrswacht Düsseldorf (trafiksikkerhedsforeningen) et stort indtryk på især børnene. “Vi ønsker ikke kun at give lærerstyret undervisning, men også at formidle grundlagene alternativt, det kan børnene lide og det lærer de noget af”, sagde Simon Höhner, direktør for Verkehrswacht Düsseldorf. Således blev de små eksempelvis tydeligt forbavsede over “bremsetesten”, og en skilteskov sørgede for overraskede ansigter. Da de fik lov til selv at styre en kørende bus, var stemningen perfekt og de voksne var målløse.

Ud over øvelser i form af leg, som skulle skærpe iagttagelse, motorik og koncentration, var der også fokus på et andet aspekt. Ifølge Höhner er mobilitet den grundlæggende forudsætning for at kunne bevæge sig sikkert i trafikken. “I dag bevæger børn sig desværre alt for lidt”, advarer Höhner og tilføjer, at mange øvelsesdele derfor også gav børnene mulighed for at prøve sig selv af fysisk. Hvad angår trafikopdragelse skal forældrene selvfølgelig også være med hele vejen som aktiv part. Politioverassistent Michael Wollziefer fra politiet i Düsseldorf gav gode råd: “Øv vejen til og fra skolen og gør opmærksom på farepunkter, bær en cykelhjelm og tag selen på i bilen, det er kun nogle eksempler på, hvordan man kan være et godt forbillede.”

Øvelse omkring den blinde vinkel var effektiv
Når børn er involveret i trafikulykker, er det i øvrigt sving, som angives som hovedårsagen for ulykkerne, fortæller Wollziefer. “Det hænger selvfølgelig sammen med den blinde vinkel, som børn, men også voksne ofte undervurderer”, fortsætter eksperten. Dette beviste aktionen “Den blinde vinkel” fra Transportbotschafter e. V. (transportambassadørerne) med al tydelighed. Med hjælp fra IT-virksomheden TIMOCOM fra Düsseldorf blev den amerikanske TimoTruck medbragt til dette formål. At en hel skoleklasse kan forsvinde i den blinde vinkel af en show-lastbil, var der virkelig ingen, der havde forventet. “Den røde presenning simulerer det område, som chaufføren ikke kan se, når han skal dreje til højre”, fortalte Gunnar Becker fra transportambassadørerne. “Vi forklarer desuden børnene mulige faresituationer, og at det ofte ikke er med vilje, når medtrafikanter ikke respekterer vigepligten. Alligevel bør børnene være yderst forsigtige. Her kunne transportambassadørernes team nævne et nemt huskeråd: Hvis barnet ikke kan se chaufføren i lastbilens sidespejl, kan chaufføren heller ikke se barnet.